Donitsit on ihania! Rasvaisia kaloripommeja, mutta niin IHANIA! Onneksi niistä voi myös tehdä vähän kevyempiä versioita! Nyt jaan herkullisen kinuskidonitsi reseptini näin Vapun kunniaksi! Donitsit voi kuorruttaa myös tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä tehdyllä kuorrutteella. 

donitsi kuorrute ohje, donitsti uunissa
Löysin viimevuotisia Fazerin Pupujussin Kevätrae -karkkeja. Nyt koostumus ja väri ovat muuttuneet. NÄMÄ olivat ehdottomasti parhaita!
Tähän ohjeeseen tarvitset lisäksi donitsipellin tai muffinssipellin, jos donitsipeltiä sinulta ei löydy. Tällöin donitseihin ei tule reikää, mutta se onkin kaksinverroin herkullisempaa, sillä silloin voit täyttää donitsin vaniljakreemillä! NAM! 

Nämä ovat siis kevyemmät kinuskidonitsit, eli nämä donitsit valmistetaan uunissa!

Kevyempi kinuskidonitsi resepti

noin 24 kpl (puolita taikina, jos haluat donitseja vähemmän)

6dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
3tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2,5dl rasvatonta soijamaitoa
4 rkl eli n. 40g juoksevaa rypsiöljyvalmistetta, esim. Keiju tai Sunnuntai
2 kananmunaa

Valmistus:

1. Kuumenna uuni 220 asteiseksi.
2. Voitele donitsipellit tai mufinssipellit (voitele vaikka pelti olisikin pinnoitettu, näin herkut irtoavat oikeasti helposti ja pinnasta tulee nätti) rypsiöljyvalmisteella.
3. Yhdistä kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää soijamaito sekä muna. Sekoita tasaiseksi. Lisää rasva hiljalleen joukkoon.
4. Kaavi taikina (silikonikaavin on tähän huippuväline!) pursottimeen (jos sinulla ei ole pursotinta, voit käyttää esimerkiksi pakastuspussia. Täytä pussi taikinalla ja leikkaa kulmasta sopiva pala pois.) Pursota taikina pellin kuppeihin puoleen väliin asti.
5. Nosta donitsit uuniin ja paista niitä noin 8-10 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä ennen kuin irrotat ne pellistä (tiedän, että odottaminen on vaikeaa, mutta se on sen arvoista 😉 )
6. Valmista kinkuskikuorrute ohjeen mukaan. Koristele nonparelleilla.

donitsti uunissa, paras donitsi resepti, donitsi ohje,
Tämä kinuskiohje on peruja lapsuudestani, jolloin vietin päivät vahempien leipomossa. 

Kinuskidonitsien kuorrute: 

2dl kuohukermaa
2dl sokeria

2 riviä valkosuklaata


Valmistus:


1. Kaada kerma pinnoitettuun kattilaan ja lisää sokeri. Kuumenna. Kun seos alkaa kiehua, pienennä lämpöä reippaasti, todella miedolle lämmölle. Jatka keittämistä välillä sekoittaen. Kinuskia tulee vahtia koko ajan. Voit testata, onko kinuski valmista ottamalla pienen lusikallisen kinuskia ja tipauttamalla sitä donitsin päälle. Jos kinuski on vaaleaa ja leviää valuen, kinuski ei ole valmista. Kinuski on valmista, kun se on paksumpaa ja jämähtää nopeasti. 

2. Lisää valkosuklaa kuumaan kinuskiin, kun se alkaa olla valmista. Anna sulaa ja sekoita tasaiseksi.

3. Kuorruta donitsit joko kastamalla toinen puoli kinuskiin (tässä palaa helposti näpit!!) ja kääntämällä sitten donitsi pinta puoli ylöspäin leivinpaperille. Tai valutammalla kinuskia donitsin päälle. Itse tykkään kastaa donitsit kuorrutteessa, jolloin lopputulos on siisti. Ripottele pinnalle nonparellit ja muut koristeet aikailematta, HETI! Kinuski jähmettyy todella nopeasti. VINKKI: Suklaaraidat näyttävät upeilta näiden päällä!

Värikäs donitsikuorrute: 

3dl tomusokeria
1,5rkl vettä
elintarvikeväriä

Valmistus:

Lisää tomusokerin sekaan vesi ja sekoita tasaiseksi lusikalla tai sähkövatkaimella. Lisää elintarvikeväri. 

VINNKI: Jos halut ihanan, paksun kuorrutteen, korvaa vesi yhdellä kananmunanvalkuaisella. Tällöin vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää tomusokeri ja karkkiväri.

donitsi kuorrute
Sitten vaan herkuttelemaan! Ihanaa Vappua! 

PUS, 

<3 Lola